Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΣΙΚΥΩΝΑΣ


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΦΙΛΩΝ
ΑΡΧΑΙΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ ΣΙΚΥΩΝΑΣ
«Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ»
Περιάνδρου 29  ΚΙΑΤΟ ΤΚ 20200
τηλέφωνο : 7007000300
κινητό : 6973403010
FAX: 7007000600
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στις 18/12/2010 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία στο Ευγενίδειο Ίδρυμα ημερίδα για την Αρχαία Σικυώνα με τίτλο : η έρευνα και οι προοπτικές ανάδειξης μιας σημαντικής πόλης.
Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους η Βουλευτής Κορινθίας Κατερίνα Φαρμάκη , ο νέος Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης , ο νέος Δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος , Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι , εκπρόσωποι επιστημονικών σωματείων και Πολιτιστικών Συλλόγων επίλεκτα μέλη της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας και πλήθος κόσμου.
Οι ομιλητές ανέπτυξαν εμπεριστατωμένα την πολυδιάστατη θεματολογία της ημερίδας.
Η αρχαιολόγος- επίτιμη Διευθύντρια ΥΠΠΟΤ Ελισσάβετ Σπαθάρη αναφέρθηκε στην επιτυχημένη ολοκλήρωση της επανέκθεσης  του Μουσείου της Αρχαίας Σικυώνας.
Ο αρχαιολόγος – επίκουρος καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννης Λώλος παρουσίασε την πολύ σοβαρή και λεπτομερή αρχαιολογική έρευνα που έχει επιτελεσθεί τα τελευταία χρόνια στο πλάτωμα της Αρχαίας Σικυώνας και ττις υφιστάμενες προοπτικές ανάδειξης της σημαντικής αυτής πόλης
Η αρχαιολόγος αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης Φανή Μαλλούχου Tufano , με αφορμή την Αρχαία Σικυώνα ανέπτυξε ενδιαφέρουσες  σύγχρονες προσεγγίσεις στην διαχείριση και ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων και μνημείων.
Ο αρχιτέκτων αναστηλωτής ΤΔΠΕΑΕ – ΥΠΠΟΤ  Κωνσταντίνος Μπολέτης , έθεσε σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν με τις διαδικασίες αναστήλωσης και χρήσης αρχαίων θεάτρων.
Ο αρχαιολόγος ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας Berkeley Stephen Miller,περιέγραψε γλαφυρά την θρυλική ανασκαφή του σταδίου Νεμέας και κατέγραψε  τις προοπτικές ανάδειξης του σταδίου της Αρχαίας Σικυώνας.
Ο αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης Πέτρος Θέμελης , εντυπωσίασε με την παρουσίασή του για  την Αρχαία Μεσσήνη πριν την ανασκαφή και μετά την ανάδειξη, δημιουργώντας ελπίδες για την Αρχαία Σικυώνα.
Η αρχαιολόγος , συντονίστρια Monumenta Ειρήνη Γρατσία επισήμανε τεκμηριωμένα το νομικό πλαίσιο που αφορά την θεσμοθετημένη συμβολή των πολιτών στην προστασία και την ανάδειξη των μνημείων.
Τέλος ο πρόεδρος του Συλλόγου φίλων Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας « Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ» Γιάννης Γεωργόπουλος  ανέπτυξε τις προτάσεις του Συλλόγου για το Αρχαίο Θεάτρου και την Αρχαίας Σικυώνα ευρύτερα, προτάσεις που διαμορφώνουν μια πολύ σοβαρή αναπτυξιακή προοπτική για την Κορινθία στα πλαίσια μιας νέας προσέγγισης Πολιτισμού Τουρισμού ,  ενώ στην συζήτηση που ακολούθησε  καταγράφηκαν οι ακόλουθες προοπτικές ανάδειξης της σημαντικής αυτής αρχαίας πόλης:
  • Έναρξη ανασκαφής Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας
  • Δημιουργία κόμβου για Αρχαία Σικυώνα στον νέο αυτοκινητόδρομο Κορίνθου Πατρών.
  • Αγορά και ανασκαφή συγκεκριμένου ήδη εντοπισμένου οικοδομικού τετραγώνου για την ανασκαφή και ανάδειξη της Σικυώνιας Κατοικίας.
  • Ανασκαφή και ανάδειξη του Σικυώνιου Κεραμικού , της συνοικίας των κεραμέων σε επίσης συγκεκριμένη και εντοπισμένη περιοχή.
  • Θεσμοθέτηση Φεστιβάλ Αρχαίου Δράματος στην Αρχαία Σικυώνα
Η επιστημονική ημερίδα για την αρχαία Σικυώνα μία πρωτοβουλία του Συλλόγου των Φίλων του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ» επανέφερε στην επικαιρότητα μία εν ολίγοις ξεχασμένη, άγνωστη και σημαντική  αρχαία πόλη , που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην Ελλάδα και έγινε αφορμή να διαμορφωθούν  αισιόδοξες και ελπιδοφόρες προοπτικές για την ανάδειξή της .
Η ΣΙΚΥΩΝΑ ΤΟ ΑΞΙΖΕΙ

Σύλλογος Φίλων
Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου